Belides (ekstrakt tratinčice)

14,90 KM88,90 KM

Ekstrakt tratinčice (belides) je bistra tekućina boje konjaka, karakterističnog mirisa, nekompatibilna s alkoholom. U prirodnoj kozmetici biljka Bellis perrenis postala je standard za liječenje hiperpigmentacija kože (pjege kože). Potiče i cirkulaciju u koži, pa je dobar kod stanjene i zrele, devitalizirane kože. Od ljekovitih sastojaka ističe se eterično ulje i triterpeni. Tratinčica ima jaki inhibirajući učinak na melanogenezu (proces stvaranja pigmenta melanina), što je i patentirano.

Koristi se u kozmetici ( gelovi, kreme, mlijeka za tijelo) kod poremećaja u pigmentaciji kože, hiperpigmentacije ili staračkih pjega, za izbjeljivanje kože.

Opis

INCI naziv: Bellis Perennis (Daisy) Flower Extract

Ekstrakt tratinčice (belides) je bistra tekućina boje konjaka, karakterističnog mirisa, nekompatibilna s alkoholom. U prirodnoj kozmetici biljka Bellis perrenis postala je standard za liječenje hiperpigmentacija kože (pjege kože). Potiče i cirkulaciju u koži, pa je dobar kod stanjene i zrele, devitalizirane kože. Od ljekovitih sastojaka ističe se eterično ulje i triterpeni. Tratinčica ima jaki inhibirajući učinak na melanogenezu (proces stvaranja pigmenta melanina), što je i patentirano.

Koristi se u kozmetici ( gelovi, kreme, mlijeka za tijelo) kod poremećaja u pigmentaciji kože, hiperpigmentacije ili staračkih pjega, za izbjeljivanje kože.

Ne grijati iznad 40°C

Stabilizatori sirovine:

Prosječno 0.9% fenokisetanola i 0.25% kalijevog sorbata

Mehanizam djelovanja:

Ekstrakt izoliran iz cjetova Bellis perennis sadrži bioaktivne molekule kao što su saponini (triterpenski glikozidi), polifenoli (fenolne kiseline), flavonoidni glikozidi, polisaharidi i inulin. Prisutnost ovih sastojaka u ekstraktu sugerira kako ova aktivna sirovina ispoljava niz učinaka koji se primjenjuju i u fitomedicini. Između ostalih, riječ je o antifungalnom, antimikrobnom, antioksidativnom, antikancerogenom i neuroprotektivnom mehanizmu djelovanja.

Iznenađujuće je kako je za Belides otkriveno da ima snažni inhibitorni učinak na proces melanogeneze (patentiranje u procesu). Polifenolna frakcija iz Belidesa inhibira tirozinazu. Rezultati komparativne studije koja je uspoređivala Belides i arbutin, korištene u jednakim polifenolnim koncentracijama, pokazali su kako je Belides čak dvostruko aktivniji od arbutina! Zaključeno je kako je kod Belidesa učinak posvjetljivanja kože rezultat i drugih, dodatnih inhibitornih mehanizama.

Testovi provedeni na B16V melanocitima pokazali su kako Belides kontrolira transkripciju ekspresije tirozinaze, uz inhibiciju njezine sinteze.

Dokazano je kako Belides značajno inhibira peptidni hormon endotelin. Endotelin oslobađaju stimulirani keratinociti i inducira sintezu melanina putem specifičnih melanocitnih receptora.

Dakle, depigmentirajuća aktivnost Belidesa je temeljena na kumulativnim učincima nekoliko mehanizama:

Preporučena primjena:

Belides se preporučuje u primjeni kod kozmetičkih proizvoda za posvjetljivanje kože (depigmentaciju) kod raznih oblika pigmentacijskih poremećaja poput hiperpigmentacija (smeđih mrlja), staračkih pjega, sunčanih pjega i dr.

Preporučeno doziranje u preparatima:

2 – 5%

Organoleptičke osobine:

Prozirna tekućina boje konjaka karakterističnog mirisa.

Tokom vremena može doći do blagog nastanka taloga, ali to ne utječe na bioaktivnost sirovine.

Topljivost: Dobra topljivost u vodi u svim omjerima. Nekompatibilnost s alkoholom.

1. Vaše narudžbe šaljemo putem kurirske službe EuroExpress

  • 0,00 KM (besplatno) za narudžbe iznad 150,00 KM vrijednosti

  • 6,00 KM za narudžbe ispod 150,00 KM vrijednosti

Kupac od dostavne službe dobiva SMS sa podacima o paketu i okvirnom vremenu dostave. Vrijeme dostave nije moguće birati. CCa sat vremena prije dostave dostavljač zove primaoca pošiljke.

2. Lično preuzimanje u našoj trgovini

Preuzimanje naručenih artikala moguće je isključivo nakon naše obavijesti da je narudžba spremna za preuzimanje.

U trgovini, naravno, možete kupovati i bez prethodne web narudžbe, kao i u bilo kojem drugom dućanu.

Dostavu vršimo samo unutar Bosne i Hercegovine. Minimalni iznos za narudžbu nije ograničen.

Naša trgovina nalazi se u Mostaru, na adresi Bišće polje bb..

Radno vrijeme trgovine: PON-PET: 09:00-16:00h, SUB: 10:00-14:30h.

PLAĆANJE: U trgovini je omogućeno plaćanje gotovinom te karticama jednokratno: (Visa, MasterCard)

Rezervacija narudžbe. Za kupovinu u trgovini poželjno je unaprijed izvršiti narudžbu putem web shopa ili telefona. Narudžbu preuzimate tek nakon što Vas obavjetimo da je narudžba spremna

Cijene u trgovini su identične cijenama na našoj web stranici.

Osobine, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom načinu života. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Volimo Prirodno d.o.o. nije odgovoran za njihovu tačnost.

Informacije o eteričnim uljima i drugim proizvodima su bazične. One se ovdje nalaze isključivo iz informativnih i edukativnih razloga, i ne uključuju sve potrebne mjere opreza navedenih ulja i drugih proizvoda, kao ni njihov način djelovanja, moguće interakcije i posljedice njihova korištenja. Ove informacije nisu medicinski savjeti.

Eterična i biljna ulja, hidrolati, gline i aktivni ugalj u Bosni i Hercegovini nisu registrovani kao hrana ili dodatak prehrani. Na tržištu se najčešće nalaze kao sirovine, što znači da o krajnjem korisniku i granicama njegova znanja ovisi za šta će koristiti konkretan proizvod.

Sva eterična ulja potrebno je razrijediti (u biljnom ulju) prije nanošenja na kožu. Individualne reakcije su moguće na bilo koji sastojak, pa tako i na sastavnice eteričnih ulja. U slučaju alergijskih reakcija, preporučujemo prestati koristiti sva eterična ulja sličnog hemijskog sastava.

Sirovine (kozmetičke sirovine, gline, većina eteričnih i biljnih ulja, boje, kozmetičke baze, hidrolati, mirisna ulja) ne dolaze uz uputstvo za upotrebu..

Iskustva(recenzije) korisnika odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Volimo Prirodno doo nije odgovoran za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Individualne reakcije na kozmetiku, biljna ulja, macerate, butere, eterična ulja, hidrolate, kozmetičke sirovine, kozmetičke baze, mirisna ulja i sl. ne priznajemo kao reklamaciju, kao ni normalne varijacije u boji, mirisu i konzistenciji biljnih ulja, maslaca, macerata, eteričnih ulja, hidrolata, kozmetičkih sirovina i kozmetike.

Dodatne informacije

Težina N/A
Veličina

10ml, 50ml, 100ml