Eterično ulje Matičnjak (Melisa)

96,90 KM185,90 KM

Ulje se dobiva destilacijom biljke koja nije u cvatu. Biljka sadrži vrlo male količine eteričnog ulja, baš poput latica ruže, pa je za jedan kilogram eteričnog ulja potrebno 7-10 tona svježe biljke. Zbog toga dosta destilera već prilikom destilacije dodaje limun, limunsku travu ili citronelu i tek tridesetak posto biljnog materijala matičnjaka.

SKU: N/A Kategorija:

Opis

Melissa officinalis L.

Red: Lamiales; porodica: Lamiaceae; rod: Melissa L.; vrsta: Melissa officinalis L.

Ostala imena: melisa, pčelinja ljubica, limunka

Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina

Eterično ulje matičnjaka izrazito je skupo, a zbog iznimno ugodnog mirisa vrlo je traženo.

Opis: Ulje se dobiva destilacijom biljke koja nije u cvatu. Biljka sadrži vrlo male količine eteričnog ulja, baš poput latica ruže, pa je za jedan kilogram eteričnog ulja potrebno 7-10 tona svježe biljke. Zbog toga dosta destilera već prilikom destilacije dodaje limun, limunsku travu ili citronelu i tek tridesetak posto biljnog materijala matičnjaka. Takvo ulje je bogatije aldehidima i ima donekle sličan miris, no terapeutski nema jednak učinak kao čisto eterično ulje matičnjaka. Eterično ulje matičnjaka vrlo je svježeg i čistog mirisa, a posebno prevladavaju gornje note, pa je odlično za upotrebu u mješavinama. Potiče miran san, pomaže kod tjeskobe, stresa i osjećaja nemira, kao i kod glavobolja i migrena.

Djelovanje:

Eterično ulje matičnjaka djeluje snažno anksiolitičko te je indicirano je za nesanice, histerične napade, tjeskobe, stres i stresne tahikardije, te kod loše probave, pogotovo ako je izazvana psihogenim uzrokom.

Oprez: Eterično ulje je sigurno, ali ga treba koristiti u vrlo malim dozama. Samostalno nije pogodno za oralnu upotrebu, već se u nižoj koncentraciji dodaje drugim uljima sličnog djelovanja, uz napomenu da u BiH eterična ulja nisu registrirana kao dodaci prehrani.

Namjena: Ima snažno antivirusno djelovanje. Koristi se protiv virusa uzročnika gripe, vodenih kozica, herpesa i zaušnjaka. Ublažava simptome prehlade, gripe, groznice. Pomaže kod tegoba dišnog sustava, poput bronhitisa i kroničnog kašlja. Ublažava glavobolje, migrene, simptome PMS-a i menopauze. Učinkovit je kod tegoba probavnog sustava. Smiruje pretjerano aktivni živčani sustav. Stoga se preporuča kod stresa, anksioznosti, napetosti, nesanice. Preporučuje se za tretiranje hiperaktivnosti kod djece. Ublažava upalna stanja kože, poput uboda insekata, osipa, svrbeža, oteklina.

Upotreba:

– Difuzer ili aroma svjetiljka. 5 – 10 kapi.

– Direktna inhalacija. Koristite u inhalatoru prema uputstvima ili direktno udišite eterično ulje: nakapajte do 3 kapi na maramicu i duboko udišite. Ponavljajte prema potrebi.

– Lokalno utrljavanje. Pomiješajte do 20 kapi eteričnog ulja matičnjaka sa 50 ml biljnog ulja (npr.  ulje lješnika ili ulje makadamija). Nježnim pokretima umasirajte u nadraženo područje na licu ili tijelu.

– Kompresa. Nekoliko kapi eteričnog ulja dodajte u toplu vodu. Uronite čistu gazu ili ručnik, ocijedite, prislonite na bolno ili nadraženo područje (prsa, čelo, grlo, zglobovi).

– Direktna primjena. Nanesite 1-2 kapi eteričnog ulja na oštećeno mjesto na koži kako biste ubrzali oporavak.

– Kupka. Dodajte do 8 kapi eteričnog ulja na kašikicu pjene za kupku i pomiješajte s toplom vodom u kadi.

– Udisanje za bolji san. Nakapajte do 3 kapi eteričnog ulja na vaticu. Stavite uz uzglavlje prije odlaska na spavanje.

Upozorenje:

Ne koristite eterično ulje na koži ukoliko ste alergični na neku od njegovih sastavnica.

Prije upotrebe eteričnog ulja na koži ispitajte reakciju kože: kapnite kap eteričnog ulja na pregib lakta i pričekajte. Ukoliko se javi crvenilo, peckanje ili osip, eterično ulje ne koristite na koži.

1. Vaše narudžbe šaljemo putem kurirske službe EuroExpress

  • 0,00 KM (besplatno) za narudžbe iznad 150,00 KM vrijednosti

  • 6,00 KM za narudžbe ispod 150,00 KM vrijednosti

Kupac od dostavne službe dobiva SMS sa podacima o paketu i okvirnom vremenu dostave. Vrijeme dostave nije moguće birati. CCa sat vremena prije dostave dostavljač zove primaoca pošiljke.

2. Lično preuzimanje u našoj trgovini

Preuzimanje naručenih artikala moguće je isključivo nakon naše obavijesti da je narudžba spremna za preuzimanje.

U trgovini, naravno, možete kupovati i bez prethodne web narudžbe, kao i u bilo kojem drugom dućanu.

Dostavu vršimo samo unutar Bosne i Hercegovine. Minimalni iznos za narudžbu nije ograničen.

Naša trgovina nalazi se u Mostaru, na adresi Bišće polje bb..

Radno vrijeme trgovine: PON-PET: 09:00-16:00h, SUB: 10:00-14:30h.

PLAĆANJE: U trgovini je omogućeno plaćanje gotovinom te karticama jednokratno: (Visa, MasterCard)

Rezervacija narudžbe. Za kupovinu u trgovini poželjno je unaprijed izvršiti narudžbu putem web shopa ili telefona. Narudžbu preuzimate tek nakon što Vas obavjetimo da je narudžba spremna

Cijene u trgovini su identične cijenama na našoj web stranici.

Osobine, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom načinu života. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Volimo Prirodno d.o.o. nije odgovoran za njihovu tačnost.

Informacije o eteričnim uljima i drugim proizvodima su bazične. One se ovdje nalaze isključivo iz informativnih i edukativnih razloga, i ne uključuju sve potrebne mjere opreza navedenih ulja i drugih proizvoda, kao ni njihov način djelovanja, moguće interakcije i posljedice njihova korištenja. Ove informacije nisu medicinski savjeti.

Eterična i biljna ulja, hidrolati, gline i aktivni ugalj u Bosni i Hercegovini nisu registrovani kao hrana ili dodatak prehrani. Na tržištu se najčešće nalaze kao sirovine, što znači da o krajnjem korisniku i granicama njegova znanja ovisi za šta će koristiti konkretan proizvod.

Sva eterična ulja potrebno je razrijediti (u biljnom ulju) prije nanošenja na kožu. Individualne reakcije su moguće na bilo koji sastojak, pa tako i na sastavnice eteričnih ulja. U slučaju alergijskih reakcija, preporučujemo prestati koristiti sva eterična ulja sličnog hemijskog sastava.

Sirovine (kozmetičke sirovine, gline, većina eteričnih i biljnih ulja, boje, kozmetičke baze, hidrolati, mirisna ulja) ne dolaze uz uputstvo za upotrebu..

Iskustva(recenzije) korisnika odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Volimo Prirodno doo nije odgovoran za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Individualne reakcije na kozmetiku, biljna ulja, macerate, butere, eterična ulja, hidrolate, kozmetičke sirovine, kozmetičke baze, mirisna ulja i sl. ne priznajemo kao reklamaciju, kao ni normalne varijacije u boji, mirisu i konzistenciji biljnih ulja, maslaca, macerata, eteričnih ulja, hidrolata, kozmetičkih sirovina i kozmetike.

Dodatne informacije

Težina N/A
Veličina

5ml, 10ml