Eterično ulje Ylang Ylang se dobiva parnom destilacijom iz cvjetova tropskog drveta iz porodice Annonaceae, koje se uzgaja na nekoliko otoka u Indijskom oceanu. Drvo je porijeklom iz kišnih šuma na Filipinima. Miris je intezivno sladak s mošusovim čulnim nijansama. To je miris kojega ljudi gotovo u pravilu vole ili mrze. Postupak ekstrakcije se obavlja u nekoliko frakcija jer su najhlapljivije komponente ujedno i najcjenjenije u industriji parfema, ovo je prva frakcija, koja se naziva Ylang Ylang Super Ekstra.  Kasnije frakcije ( extra, I, II i III ) nastavljaju se sakupljati tokom sljedećih sati destilacije. Tako postoji čak pet vremenskih frakcija, i samim time čak pet različitih eteričnih ulja pravog ylang ylang-a. Najčešće se sve frakcije pomiješaju u jednu, dajući time ukupno 5 različitih eteričnih ulja iste biljke!

Primjena u kozmetici:

Ulje je idealno za njegu lica zrele kože. Idealno je za njegu mješovitog tipa kože jer ima učinak regulacije razine sebuma. Reducira bore. Idealno je za njegu suhe kose.

Primjena u aromaterapiji:

Eterično ulje Ylang Ylang se preporučuje kod seksualnih problema, naročito kod smanjene želje za seksom. Iako nije psihološki aktivno u smislu stvaranja seksualne reakcije, euforična i opuštajuća svojstva eteričnog ulja vjerovatno pomažu u stvaranju poticajnog ozračja. Eterično ulje Ylang Ylang snižava visok krvni pritisak, smiruje lupanje srca, i djeluje kao antiseptik,

Oboljenja i pomoć:

– Depresivno raspoloženje: Da bi ste izbjegli beznađa i depresije, stavite 1-2 kai ylang ylanga kao parfem ili je utapkajte na ključnu kost ili na prednji unutrašnji dio košulje kako bi vas miris okruživao tokom cijelog dana.

– Nedostatak seksualne aktivnosti: Masaža cijeloga tijela sa 5 kapi ylang ylanga u 20ml nekog iljnog ulja jojobe je sjajna i može dovesti ndo strastvenog vođenja ljubavi. Isto tako kupka sa 3-5 kapi ovoga ulja djeluje opuštajuće i slovi kao afrodizijak.

Zašto djeluje? 

Različite frakcije etreičnog ulja ylang ylang variraju u hemijskom sastavu i primjeni. Prva frakcaija nazvana Super Ekstra sadrži uglavnom para-kresil metil eter i linalol, te je cijenje zbog mirisa koji izaziva euforiju.  Treća frakcija ovog ulja sadrži uglavnom protuupalne molekule, kao što su beta-kariofilen i farnesen. Većina tereputa daje prednost “cjelovitoj” frakciji, koja je mješavina svih različitih frakcija. To je kombinacija euforičnih i protuupalnih svojstava različitih komponenti. Linalol daje ulju sedativna svojstva. Beta kariofilen i germaeren-D posjeduju protiupalna svojstva. Para-kresil metil eter daje ulju snažnu, euoričnu i opojnu kvalitetu., također doprinosi antispazmodičkom dejstvu ulja. Bezil benzoat, geranil acetat benzil acetat i benzil salicilat doprinose opuštajućem i umirujućem dejstvu ulja. 

Gdje kupiti eterično ulje Ylang Ylang?

Eterično ulje Ylang Ylang možete kupiti na našem web shopu Volimo Prirodno tako što klikne ovde.