Salicylic Acid – Salicilna kiselina

5,90 KM10,90 KM

Soli salicilne kiseline (natrijum salicilat) i estri (najviše C16 estar salicilne kiseline) imaju slabije efekte na koži od salicilne kiseline.  Vrlo je rasprostranjena u prirodi, ali se danas uglavnom dobija sintetski.

SKU: N/A Kategorije: ,

Opis

Naziv sirovine: Salicilna kiselina (extra pure)

Hemijska klasifikacija: Fenol; Karboksilna kiselina/derivati

Funkcionalna kategorija: Sredstvo za njegu kože i kose; sredstvo za piling; sedstvo protiv peruti, sredstvo protiv akni; denaturant

Opis: Salicilna kiselina je organska kiselina koja nastaje biosintezom iz aminokiseline fenilalanina. Spada u grupu beta hidroksi kiselina (engl. Beta Hydroxy Acids, skr. BHAs). Soli salicilne kiseline (natrijum salicilat) i estri (najviše C16 estar salicilne kiseline) imaju slabije efekte na koži od salicilne kiseline.  Vrlo je rasprostranjena u prirodi, ali se danas uglavnom dobija sintetski.

Rastvorljivost: Voda: oko 0,2% na 20°C, oko 1,7% na 75°C (dodavanjem oko 5% natrijevog fosfata ili druge neutralne soli rastvorljivost u vodi se povećava na oko 1,8%); Alkohol (etanol): oko 14% u čistom etanolu, oko 0,5% u 20% etanolu; Propilen glikol: oko 3-6%, Glicerin: oko 1,6%, Octyldodecanol: oko 15-20%

Strukturna formula salicilne kiseline: Salicilna kiselina (latinski: Salix – vrba) ima formulu C6H4(OH)COOH. Javlja se u formi bezbojnih kristala i slabo je rastvorljiva u vodi. Hemijski je slična aktivnoj komponenti aspirina (acetilsalicilnoj kiselini) i glavna je sirovina za njegovu proizvodnju.

INCI ime: Salicylic Acid  

Djelovanje na kožu: Ima lipofilna svojstva, što omogućava njeno dobro prodiranje u dublje slojeve kože, eksfolijantno djelovanje i uklanjanje sebuma kod otvorenih komedona. U anti-age formulacijama, poboljšava izgled, teksturu i ton kože i doprinosi tome da sitne bore i pigmentovane promjene budu manje vidljive. U kozmetičkim proizvodima zastupljena je u koncentraciji od 1 – 2%, pri čemu je pH opseg proizvoda od 3 do 4. Dokazano je da efikasnost proizvoda za njegu kože sa salicilnom kiselinom zavisi od raspoloživosti slobodne (nejonizovane) salicilne kiseline, čija je koncentracija manja ako proizvod sadrži pufer i ima viši pH. U molekulskom obliku difunduje kroz hidrofobnu epidermalnu barijeru kože, dok je suprotno, jonizovani oblik (npr. natrijum-salicilat) hidrosolubilan i neznatno penetrira u epiderm.

Upotreba u kozmetičkim proizvodima: Efikasna protiv bora (anti-age preparati, do 1.5% u U/V kremama), za otklanjanje bradavica, žuljeva, zadebljanja, peruti. Koristi se u preparatima za čišćenje i tonicima za kožu. Uobičajeno se dodaje u vodenu fazu formulacija. Ako se koristi u koncentracijama većim od 2%, kao rastvarač treba koristiti oktildodekanol ili propilenglikol. Može se dodati i u prahu u gotove kreme ili losione bez rastvaranja u vodi ili drugom rastvaraču.

Mjere predostrožnosti: Neophodno je mjeriti pH vrednost nakon dodavanja salicilne kiseline jer znatno smanjuje pH proizvoda. Treba izbjegavati pH manji od 3,5, jer može doći do iritacije kože. Da bi se izbegao preteran piling kože/ iritacije, paziti kada se koristi salicilna kiselina istovremeno sa abrazivnim sapunom ili proizvodima za čišćenje, proizvodima koji sadrže alkohol ili sapune i kozmetičke proizvode koji isušuju kožu.

Izvorne sirovine iz koje se dobija: Sodium phenoxide i carbon dioxide.

Testiranje na životinjama: Supstanca nije testirana na životinjama

GMO: Nije GMO

Vegan: Ne sadrži komponente životinjskog porijekla

1. Vaše narudžbe šaljemo putem kurirske službe EuroExpress

  • 0,00 KM (besplatno) za narudžbe iznad 150,00 KM vrijednosti

  • 6,00 KM za narudžbe ispod 150,00 KM vrijednosti

Kupac od dostavne službe dobiva SMS sa podacima o paketu i okvirnom vremenu dostave. Vrijeme dostave nije moguće birati. CCa sat vremena prije dostave dostavljač zove primaoca pošiljke.

2. Lično preuzimanje u našoj trgovini

Preuzimanje naručenih artikala moguće je isključivo nakon naše obavijesti da je narudžba spremna za preuzimanje.

U trgovini, naravno, možete kupovati i bez prethodne web narudžbe, kao i u bilo kojem drugom dućanu.

Dostavu vršimo samo unutar Bosne i Hercegovine. Minimalni iznos za narudžbu nije ograničen.

Naša trgovina nalazi se u Mostaru, na adresi Bišće polje bb..

Radno vrijeme trgovine: PON-PET: 09:00-16:00h, SUB: 10:00-14:30h.

PLAĆANJE: U trgovini je omogućeno plaćanje gotovinom te karticama jednokratno: (Visa, MasterCard)

Rezervacija narudžbe. Za kupovinu u trgovini poželjno je unaprijed izvršiti narudžbu putem web shopa ili telefona. Narudžbu preuzimate tek nakon što Vas obavjetimo da je narudžba spremna

Cijene u trgovini su identične cijenama na našoj web stranici.

Osobine, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom načinu života. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Volimo Prirodno d.o.o. nije odgovoran za njihovu tačnost.

Informacije o eteričnim uljima i drugim proizvodima su bazične. One se ovdje nalaze isključivo iz informativnih i edukativnih razloga, i ne uključuju sve potrebne mjere opreza navedenih ulja i drugih proizvoda, kao ni njihov način djelovanja, moguće interakcije i posljedice njihova korištenja. Ove informacije nisu medicinski savjeti.

Eterična i biljna ulja, hidrolati, gline i aktivni ugalj u Bosni i Hercegovini nisu registrovani kao hrana ili dodatak prehrani. Na tržištu se najčešće nalaze kao sirovine, što znači da o krajnjem korisniku i granicama njegova znanja ovisi za šta će koristiti konkretan proizvod.

Sva eterična ulja potrebno je razrijediti (u biljnom ulju) prije nanošenja na kožu. Individualne reakcije su moguće na bilo koji sastojak, pa tako i na sastavnice eteričnih ulja. U slučaju alergijskih reakcija, preporučujemo prestati koristiti sva eterična ulja sličnog hemijskog sastava.

Sirovine (kozmetičke sirovine, gline, većina eteričnih i biljnih ulja, boje, kozmetičke baze, hidrolati, mirisna ulja) ne dolaze uz uputstvo za upotrebu..

Iskustva(recenzije) korisnika odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Volimo Prirodno doo nije odgovoran za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Individualne reakcije na kozmetiku, biljna ulja, macerate, butere, eterična ulja, hidrolate, kozmetičke sirovine, kozmetičke baze, mirisna ulja i sl. ne priznajemo kao reklamaciju, kao ni normalne varijacije u boji, mirisu i konzistenciji biljnih ulja, maslaca, macerata, eteričnih ulja, hidrolata, kozmetičkih sirovina i kozmetike.

Dodatne informacije

Težina N/A
Veličina

50g, 100g